natural ventilation

Eco-construction of a wooden-made and bioclimatic operations building at Aubevoye’s water treatment plant
L’ensemble de la station d’épuration d’Aubevoye répond à une démarche HQE® innovante, proposant un bâtiment d’exploitation bioclimatique en ossature bois en pin douglas. Les matériaux naturels et performants utilisés permettant une construction saine, confortable et pérenne, à énergie positive grâce à une toiture photovoltaïque.
Le bâtiment est orienté sur un axe Nord-Sud permettant de bénéficier d’un ensoleillement optimal pendant la période de l'hiver et pendant l'été la chaleur est dissipée par la ventilation double flux et les dispositifs de brise-soleil en toiture. L'ensemble du bâtiment s'intègre dans un...
Aubevoye’s water treatment plant meets the requirements of the innovative HQE process, offering a bioclimatic operations building with a Douglas pine tree wooden frame.
The natural and high performance materials used enable a safe, comfortable and long-lasting construction which is also positive-energy thanks to a photovoltaic roof. The building is oriented on a North/South axis, benefiting from an optimal sunshine over the winter, while in summer the heat is dissipated thanks to the dual-flow ventilation system and the sun-breaker devices on the roof.
The building is integrated within an eco-landscaped site which fosters the development of biodiversity.
Batiment-ventilation.fr: the referral French online website on the ventilation of buildings
Ayant pour objectif de mettre à disposition des acteurs de la construction l’ensemble des ressources sur les réglementations liées à la ventilation, le site www.batiment.ventilation.fr s'adresse principalement aux professionnels intervenant depuis la création et la prescription jusqu’à la réception et la maintenance des systèmes de ventilation.
 
Il contient à la fois une présentation exhaustive et accessible des principes techniques de la ventilation, un état complet et à jour de la réglementation applicable, une actualité réglementaire de référence neutre et...
With the aim of making all resources on ventilation regulations available to construction stakeholders, the website www.batiment.ventilation.fr is aimed primarily at professionals involved from the creation and prescription to receipt and maintenance of ventilation systems.
 
It contains both a comprehensive and accessible presentation of the technical principles of ventilation, a complete and up-to-date summary of the applicable regulations, a neutral and reliable source of regulatory news, an extensive bibliography with studies and reference guides on the topic, digital training resources for the promotion of best practices (MOOC, Serious Games) and frequently asked questions.
 
Supported by the Ministry for Ecological and Solidary Transition and co-financed by partners and the PACTE Programme, this site has been developed and is managed by Cerema, the Technical Centre for Aeraulic and Thermal Industries (CETIAT) and GreenMe, a company specialising in the quality of working environments.
Patrick Cazal Sports Hall : a climate shelter in the heart of L'île de la Réunion
​Le Gymnase Patrick Cazal, situé dans un parc de loisirs de 35 hectares à Saint-Denis (île de la Réunion) a été conçu comme un abri climatique. Bâtiment passif et poreux (non étanche à l’eau et à l’air)  il assure le confort thermique et acoustique de ses usagers. Grâce au textile architectonique la toiture laisse filtrer la lumière naturelle tout en étant capable de résister aux vents cycloniques. Les façades textiles micro perforées permettent également la ventilation et l’éclairage naturels.

The Patrick Cazal Sports Hall, located within a 35ha leisure park in Saint Denis (Reunion Island), was designed as a climatic shelter. A passive and porous building (not waterproof nor hermetic), it provides users’ thermal and acoustic comfort. Thanks to its architectonics textile, the roof can let natural light in while being able to withstand cyclonic winds. The micro-perforated textile frontage also enables natural ventilation and lighting.

The Elisabethan Theatre of Hardelot castle : a naturally ventilated theatre
​Le théâtre élisabéthain du château d'Hardelot est situé au cœur de la réserve naturelle du marais de Condette, non loin du littoral et exposé au vent. Ce bâtiment, conçu à partir de cylindres concentriques en épicéa est le premier projet de théâtre ventilé de manière naturelle. Il offre aux spectateurs un rapport de proximité avec la scène dans le respect des critères environnementaux souhaités par le Département du Pas de Calais (bâtiment bioclimatique, inertie thermique, ventilation naturelle…)

 

The Elizabethan theatre of Hardelot Castle is located at the heart of the Condette wetland natural reserve, not far away from the coastline and exposed to the wind. This building, designed from spruce concentric cylinders is the first project of naturally ventilated theatre. It offers to the audience a close relation to the stage while meeting the environmental requirements intended by the Pas de Calais local government (bioclimatic building, thermal inertia, natural ventilation…)

Wild South Library

La Médiathèque du Sud Sauvage est un projet qui se fond dans son environnement naturel, aussi bien pour des considérations esthétiques architecturales que pour réduire l’effet de surchauffe. Situé sur l’île de la Réunion, ce bâtiment passif fonctionne sans climatisation grâce notamment à une protection naturelle contre les rayons solaires, son isolation, sa ventilation traversante ou encore ses toitures végétalisées. Ce bâtiment fait partie des lauréats des Green Solution Awards 2018.

Wild South Library is a project that blends into its natural environment, not only for its aesthetics and architectural considerations, but also for reducing the overheating effect. Located on Reunion island, this passive building operates without air-conditioning thanks largely to its natural protection against the sun’s rays, its insulation, its cross ventilation and its green roofs. This building was one of the 2018 Green Solution Awards winners.

URMA de Bruay / Saint-Saulve School : a high energetic performance building

Engagée dans une démarche de transition régionale vers un développement durable, le Conseil régional des Hauts de France a porté le projet d’un bâtiment capable de tirer profit de l’ensemble des ressources naturelles présentes sur le site. Le bâtiment de l’école Urma de Bruay/ Saint-Saulve, qui accueille plus de 1300 apprentis et enseignants a donc été conçu notamment avec l’objectif de réduire les besoins thermiques grâce à des fenêtres permettant le préchauffage de l’air, ou encore des puits qui génèrent naturellement de l’air frais ou tempéré grâce à une ventilation naturelle et un récupérateur de calories sur l’air vicié.

Committed to a regional transition towards sustainable development, the Hauts de France regional council has led the way for constructing a building capable of taking advantage of all the natural resources available on site. The Urma de Bruay /Saint-Saulve School building, which houses more than 1,300 apprentices and teachers, was therefore designed with the aim of reducing thermal requirements. This was possible thanks to windows that allow air to be preheated, shafts that naturally generate cool or warm air thanks to natural ventilation and an exhaust heat recovery system.