positive energy

Eco-construction of a wooden-made and bioclimatic operations building at Aubevoye’s water treatment plant
L’ensemble de la station d’épuration d’Aubevoye répond à une démarche HQE® innovante, proposant un bâtiment d’exploitation bioclimatique en ossature bois en pin douglas. Les matériaux naturels et performants utilisés permettant une construction saine, confortable et pérenne, à énergie positive grâce à une toiture photovoltaïque.
Le bâtiment est orienté sur un axe Nord-Sud permettant de bénéficier d’un ensoleillement optimal pendant la période de l'hiver et pendant l'été la chaleur est dissipée par la ventilation double flux et les dispositifs de brise-soleil en toiture. L'ensemble du bâtiment s'intègre dans un...
Aubevoye’s water treatment plant meets the requirements of the innovative HQE process, offering a bioclimatic operations building with a Douglas pine tree wooden frame.
The natural and high performance materials used enable a safe, comfortable and long-lasting construction which is also positive-energy thanks to a photovoltaic roof. The building is oriented on a North/South axis, benefiting from an optimal sunshine over the winter, while in summer the heat is dissipated thanks to the dual-flow ventilation system and the sun-breaker devices on the roof.
The building is integrated within an eco-landscaped site which fosters the development of biodiversity.
Construction of an intergenerational and extracurricular room
La Commune et les citoyens de Rocles se sont associés afin de construire une salle et aménager ses abords (gradins, espaces couverts) pour accueillir des activités culturelles, artistiques, une cantine avec la cuisine de l’école, une salle de rencontre et de réunion.
La construction du bâtiment est en bois isolé avec de la paille, qui lui confère une énergie positive, un haut niveau de performance thermique et un bas niveau carbone. Il est chauffé par une chaufferie à granulée de bois et des panneaux photovoltaïques complètent les sources d’énergie.
La cantine scolaire propose en outre des produits...
The Commune and the citizens of Rocles have joined forces to build a room and arrange its surroundings (terraces, covered areas) to accommodate cultural and artistic activities, a canteen along with the school kitchen, and a meeting and conference room. The building is constructed of wood insulated with straw, which gives it positive energy, a high level of thermal performance and a low carbon level. It is heated by a wood pellet boiler and photovoltaic panels complete the energy sources. The school canteen also offers organic and local products cooked on site, and the outdoor areas have been designed to become a place for people to play and relax. The commune is working in partnership with the Auvergne Rhône- Alpes region and the département of Allier.
This project is one of the nominees for the 28th edition of the Eco Action Trophies, the leading sustainable development competition for local communities, organised by the Les Eco Maires association.
The first positive energy bioclimatic building in Guyana
Le siège de l’Etablissement Public Foncier d’Aménagement de la Guyane est le premier bâtiment bioclimatique à énergie positive du territoire guyanais. Implanté dans le sens du vent dominant, bardé de protections solaires, bien isolé et tirant profit de la lumière naturelle, le bâtiment est construit en bois local et produit l'énergie nécessaire à son rafraîchissement, son éclairage et son fonctionnement par un champ de panneaux photovoltaïques qui permettront également à terme de charger des véhicules électriques.

The Headquarters of the Guyana Local Planning and Development Authority is the first positive-energy bioclimatic building on Guyanese territory.

Positioned downwind, covered with solar protection, well insulated and taking advantage of the natural light, the building is made of local wood and produces enough energy for its cooling, lighting and functioning thanks to a field of photovoltaic panels which will also enable electric vehicles to be recharged in the longer run. 

Lowcal

Cet immeuble de bureaux accueillant 35 postes de travail a été conçu sur une démarche de sobriété :

  • D’une architecture discrète il s’intègre parfaitement au paysage rural,
  • Son impact environnemental a été minimisé par l’utilisation de matériaux biosourcés (bois, paille et terre crue), à faible énergie grise.
  • « low tech » il n’est pas équipé de chauffage fixe mais dispose d’une isolation renforcée et de panneaux photovoltaïques lui permettant de produire 7 fois plus d’énergie qu’il n’en consomme,
  • Le coût de construction est faible

This office building, which houses 35 workstations, was designed with a sober approach:

  • With its discrete architecture, it fits perfectly into the rural landscape,
  • Its environmental impact has been minimised by using bio-sourced materials (wood, staw and mud bricks) with low grey energy
  • As a “low tech” building, it is not equipped with fixed heating but has reinforced insulation and photovoltaic panels enabling it to produce 7 times more energy than it consumes.
  • Low construction cost