Sustainable buildings

48 Résultat(s)
Nombre de pages de résultat(s):5
Ground Control 2018 : SNCF’s new temporary location in Paris

Ground Control 2018 : SNCF’s new temporary location in Paris

After the first successes of the « La Chapelle » railyard site in the 18th district of Paris and the « Grand Train » in 2016, SNCF welcomes « Ground Control » on the former Charolais railway mail sorting center, in the context of the urban transition program by SNCF Immobilier. This project aims to regive a temporary life to the unused railway grounds as it waits for an urban conversion in response to the new uses and needs of the city.

The Urban Climate Challenge: Getting French cities on board with the Paris Agreement targets

The Urban Climate Challenge: Getting French cities on board with the Paris Agreement targets

In July 2018, WWF France published a study entitled “The Urban Climate Challenge: Getting French cities on board with the Paris Agreement targets”.

The study, a collaborative project with EcoAct, highlights the responsibility of French cities in terms of climate change, their commitment to this front, and proposes local targets, inspired by the Paris Agreement, for France’s ten largest cities.

Digital Saint-Etienne, a digital platform for an urban data management

Digital Saint-Etienne, a digital platform for an urban data management

SUEZ group, in partnership with the Saint-Etienne municipality, was awarded the “Sustainable and United City” Call for Expression of Interest by the National Agency for Urban Renovation (ANRU) within the framework of the Future Investments Program (PIA). SUEZ is developing a next-generation interoperable, open and scalable digital platform that will facilitate citizens’ access to public data while providing the city with quality information.

Paradis (“Heaven”) School renovation

Paradis (“Heaven”) School renovation

The Paradis School renovation is set within the framework of the Paris climate strategy (30% reduction in energy consumption and CO2 emissions) and the most extensive energy renovation plan conducted in France. The objective is to renovate 100 schools (which account for 25% of Paris’ real estate) within 2 years.
After completing a thermal diagnosis for each school, a strategy was put in place for optimal thermal comfort while limiting heat loss and renovation costs.

Convergence

Convergence

The Convergence project was awarded the National Golden Pyramid Grand Prix from the National Federation of Real Estate Developers. This histori conversion of the St Joseph prison into a future centre attracting the Greater Lyon metropolis.  Occupying 10,600 square meters, this space welcoming tertiary activities, was built from part of the walls of the former prison. The façades provide an architectural and technical quality to the building allowing its thermal and acoustic insulation.

Launching of the new research project Quartier E+C-: Positive and low-carbon energy development operations

Launching of the new research project Quartier E+C-: Positive and low-carbon energy development operations

The consortium federating the CSTB, Elioth, l’Alliance HQE-GBC, Efficacity, Effinergie, Certivéa, l’Association BBCA and Atlantech recently won the call for research projects during ADEME’s 4th edition of: «Towards responsible buildings before 2020».

 

Quartier E+C-, the winning project, aims to develop and test a carbon energy assessment method at the neighbourhood level.

 

The project will revolve around three stages:

Construction of a solar energy facility to recharge electric vehicles

Construction of a solar energy facility to recharge electric vehicles

Urban authorities of the center of Martinique

28th edition of the Eco Actions Trophies: 1st Prize

Sustainable Overseas Territories 2018 contest: Jury’s favourite

This project plans the construction of a photovoltaic power plant, set up on the car park of the CACEM (Urban authorities of the center of Martinique ) headquarters to power a facility to recharge electric vehicles as well as part of the building. This facility will consist of 3 elements:

-          A 230-square-metre shaded canopy-like structure, covering 12 parking spaces,