renovation, rehabilitation

14 Résultat(s)
Nombre de pages de résultat(s):2
Ground Control 2018 : SNCF’s new temporary location in Paris

Ground Control 2018 : SNCF’s new temporary location in Paris

After the first successes of the « La Chapelle » railyard site in the 18th district of Paris and the « Grand Train » in 2016, SNCF welcomes « Ground Control » on the former Charolais railway mail sorting center, in the context of the urban transition program by SNCF Immobilier. This project aims to regive a temporary life to the unused railway grounds as it waits for an urban conversion in response to the new uses and needs of the city.

Paradis (“Heaven”) School renovation

Paradis (“Heaven”) School renovation

The Paradis School renovation is set within the framework of the Paris climate strategy (30% reduction in energy consumption and CO2 emissions) and the most extensive energy renovation plan conducted in France. The objective is to renovate 100 schools (which account for 25% of Paris’ real estate) within 2 years.
After completing a thermal diagnosis for each school, a strategy was put in place for optimal thermal comfort while limiting heat loss and renovation costs.

Convergence

Convergence

The Convergence project was awarded the National Golden Pyramid Grand Prix from the National Federation of Real Estate Developers. This histori conversion of the St Joseph prison into a future centre attracting the Greater Lyon metropolis.  Occupying 10,600 square meters, this space welcoming tertiary activities, was built from part of the walls of the former prison. The façades provide an architectural and technical quality to the building allowing its thermal and acoustic insulation.

Ecological restoration of a section of the basalt sand beach in Cambaie

Ecological restoration of a section of the basalt sand beach in Cambaie

Sustainable overseas territories 2018 contest

3rd Prize: Saint-Paul, Reunion Island

The project is based on the observation that marine turtle populations have been decreasing at an alarming rate, and that this decrease is connected to the increasing scarcity of beaches favourable to laying.

In order to offset this problem, the project sets out to reinstate favourable physical conditions for marine turtle laying on a small section of the bay.

“Oasis” schoolyards: an answer to the challenges of climate change

“Oasis” schoolyards: an answer to the challenges of climate change

Since the beginning of the 2018 school year, the City of Paris has inaugurated its first three “Oasis” school yards, adapted to climate change and reinventing the layout of school yards and the uses to which they are put. From 2019, the transformation of yards into "oases" is becoming the standard method of repairing the yards of schools run by the City of Paris. A project co-financed by the European Commission: https://www.uia-initiative.eu/en/uia-cities/paris-call3.

DOGE : new building of eco-designed offices

DOGE : new building of eco-designed offices

This office building was designed in an ecodistrict of the city of Lille, on the site of a derelict spinning factory. The factory was shut down back in 1989, then rehabilitated into a business incubator for technology and communication enterprises. The first programme of the Hauts-de-France region to be certified “BREAM very good”, the distinctiveness of the building also lies in its raw terra cotta-coated frontage. DOGE is one of the French 2018 Green Solutions Awards winners.

Rouen Luciline: an Eco-neighbourhood contributing to the fight against global warming

Rouen Luciline: an Eco-neighbourhood contributing to the fight against global warming

In 2014, a project to convert an industrial port wasteland into an eco-neighbourhood was launched near the historic centre of Rouen. This programme intends to focus on three priorities: the preservation of biodiversity and soils, the construction of a mixed eco-neighbourhood, in particular through the construction of social rental housing and shops, and alternative water management to combat heat islands and collect the Luciline River, previously channelled.

Requalification of a wasteland as a shared public garden and an evolving green theatre

Requalification of a wasteland as a shared public garden and an evolving green theatre

As part of its sustainable development policy, Champneuville has initiated the conversion of a wasteland into a "multifunctional" place, taking the form of a shared garden as well as a theatre and playground for all generations.

This garden is intended to encourage participation and has therefore been designed with the residents for a better appropriation of the place by its users.